ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЕКТ РІШЕННЯ: № 8/9

16  грудня  2016 року                                                                                                                                                                                                                            9 сесія 7 скликання
 
Про Районну програму поліпшення
організації харчування учнів 1-11 класів
загальноосвітніх навчальних закладів
Мурованокуриловецького району
на 2017-2021 роки
 
          Відповідно пункту 16 частини першої  статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, на виконання статті 25 Закону України “Про освіту”, статті 22 Закону України “Про загальну середню освіту”, статті  5 Закону України “Про охорону дитинства”, статей 52, 53 Закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми”, Закону України “Про дитяче харчування”, постанов Кабінету  Міністрів України від 22.11.2004  №1591  “Про затвердження норм харчування у навчальних закладах”, від 19.06.2002 №856 “Про організацію харчування окремих категорій учнів загальноосвітніх навчальних закладів”, враховуючи пропозицію районної державної адміністрації та висновок постійної комісії районної ради з питань освіти, культури та духовного відродження, роботи з молоддю, спорту і туризму, соціального захисту населення, зайнятості, роботи з ветеранами, охорони здоров’я, материнства і дитинства, захисту прав споживачів, районна рада ВИРІШИЛА:
 1.Затвердити Районну  програму  поліпшення організації харчування учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів Мурованокурило-вецького району на 2017-2021 роки (далі - Програма) згідно з додатком.
2.Рекомендувати відділу освіти райдержадміністрації, загальноосвітнім навчальним закладам забезпечити виконання Програми.
3.Фінансування заходів, визначених Програмою, здійснювати відповідно до законодавства як за рахунок коштів місцевого бюджету в межах обсягу фінансування галузі освіти, так і за рахунок спонсорських та благодійних надходжень, інших джерел, не заборонених чинним законодавством.
4. Відділу освіти райдержадміністрації про хід виконання Програми інформувати районну раду щорічно до 1 лютого.
5. Вважати рішення 10 сесії районної  ради  6 скликання від 30.01.2012 №148 “Про Районну програму поліпшення організації харчування учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів Мурованокуриловецького району на 2012-2016 роки” таким, що виконане та зняти його з контролю.
6. Контроль  за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань освіти, культури, духовного відродження, роботи з молоддю, спорту і туризму, соціального захисту населення, зайнятості, роботи з ветеранами, охорони здоров’я, материнства і дитинства, захисту прав споживачів (Бойко А.М.).
 
 
 
Голова районної ради                                                                              С. Ладан
 
Нікітчук А.М.
Покалюк Т.М.
Гончарук В.В.
Каландей І.С.
Бойко А.М.
Козачишен В.П.
Власова Г.М.
Багрій П.В.
   
 
     Додаток
до рішення ____ сесії                                                                                                        районної ради 7 скликання
від  _____________  2016 року 
 
РАЙОННА ПРОГРАМА
поліпшення організації харчування учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів Мурованокуриловецького району на 2017-2021 роки
(далі – Програма)
 
ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОГРАМИ
 
1. Ініціатор розроблення Програми Відділ освіти райдержадміністрації
2. Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення Програми Закони України “Про освіту” (ст.25), “Про загальну середню освіту” (п.2 ст.22),  “Про охорону дитинства” (п.18 абзацу 5 ст.5), “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” (статті 52, 53) “Про дитяче харчування”, постанов Кабінету  Міністрів України від 22.11.2004  №1591  “Про затвердження норм харчування у навчальних закладах”, від 19.06.2002 №856 “Про організацію харчування окремих категорій учнів загальноосвітніх навчальних закладів” розпорядження голови Мурованокурило-вецької районної державної адміністрації від 11.11.2016  №485  “Про затвердження проекту районної програми поліпшення організації харчування учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів Мурованокуриловецького району               на 2017-2021 роки”
3. Розробник Програми Відділ освіти райдержадміністрації.
4. Співрозробники Програми -
5. Відповідальний виконавець Програми Відділ освіти райдержадміністрації.
6. Учасники Програми Навчальні заклади району.
7. Терміни реалізації Програми 2017-2021 роки.
7.1. Етапи виконання Програми І етап – 2017-2018 роки,
ІІ етап – 2019-2020 роки,
Ш етап – 2021 рік.
8. Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні Програми Районний, селищний та сільські бюджети.
9. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, всього 15710,0 тис. грн.
9.1. в тому числі: 10415,0 тис. грн.
  - коштів районного, селищного та  
  сільських бюджетів;
10415,0 тис. грн.
  - позабюджетних коштів 5295,0 тис. грн.
  Основні джерела фінансування Програми Кошти  місцевого  бюджету,
позабюджетні кошти.
 
ВСТУП
 
 Харчування населення є глобальною соціально-економічною проблемою. За оцінками експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я, стан здоров'я людини значною мірою залежить від способу життя, у тому числі і від харчування. Нераціональне та незбалансоване харчування є одним з найважливіших факторів ризику виникнення різних захворювань.
Основи здоров'я людини закладаються з дитинства. Здоров'я дітей і підлітків постійно продовжує погіршуватися не тільки через екологію, але в основному через фактори, пов'язані з харчуванням. За останніми даними Всеукраїнської організації охорони здоров'я, здоров’я дитини на 15% залежить від організації медичної служби, на 25% - від генетичних особливостей і на 60% - від збалансованого харчування.
На виконання з-аконів України “Про освіту”, “Про загальну середню освіту”, “Про охорону дитинства”, “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про державну допомогу сім’ям з дітьми”, “Про дитяче харчування”, постанов Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 №1591 “Про затвердження норм харчування у навчальних закладах”, від 19.06.2002 №856 “Про організацію харчування окремих категорій учнів загальноосвітніх навчальних закладів” необхідно прийняти районну Програму поліпшення організації харчування учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів на 2017-2021 роки, метою якої є забезпечення дітей повноцінним збалансованим харчуванням, зменшення кількості захворювань дітей, підвищення їх розумової та фізичної діяльності, формування здорової особистості, забезпечення сприятливих умов для успішного навчання.
На території району функціонує 21 загальноосвітній навчальний заклад, де навчається 2018 учнів.
Організація харчування в навчальних закладах здійснюється  відповідно до законів України “Про охорону дитинства, “Про загальну середню освіту”, “Про освіту”, Постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 №1591 “Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах”, Порядку організації харчування дітей у навчальних закладах, затвердженого спільним наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я від 01.06.2005  №242/329,  “Про затвердження Інструкції організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах”, затвердженої Міністерством економіки України від 01.02.2006 №265.
  Харчування  учнів 1-4 класів та  дітей пільгових категорій  організовано за рахунок бюджетних коштів. Вартість дітодня для  такої категорії дітей становить                       6 гривень , для дітей-сиріт – 8 гривень.
  Харчування  учнів 5-11 класів здійснюється за рахунок спонсорської  допомоги батьків, місцевих господарств. В середньому вартість дітодня, враховуючи спонсорську допомогу, становить 6 гривень 50 копійок.
  Сьогодні питання організації харчування дітей у навчальних закладах залишається одним із найбільш актуальних та заслуговує на особливу увагу ще й тому, що сучасне навчання у школі потребує високого розумового та фізичного навантаження й супроводжується значними енерговитратами.
Діти, відвідуючи основні заняття, гуртки, секції,  факультативи, нерідко проводять у школі по 6-7 годин. Усе це обумовлює підвищену потребу школярів у здоровому, збалансованому харчуванні.
 
МЕТА ПРОГРАМИ
 
Основною  метою  Програми є:
  • розвиток форм організації здорового харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів району;
  • здійснення комплексу заходів щодо подальшого розвитку системи організації шкільного харчування, яке б відповідало сучасним вимогам санітарних правил і норм;
  • забезпечення дітей повноцінним збалансованим харчуванням з метою зменшення кількості захворювань дітей, підвищення їх розумової й фізичної діяльності;
  • забезпечення якісного й безпечного харчування дітей у  загальноосвітніх школах, поліпшення раціону харчування, розширення асортименту продукції з урахуванням санітарно-гігієнічних вимог;
  • активізація ролі громадськості в вирішенні проблем організації правильного харчування із  залученням органів місцевого самоврядування, батьків та спонсорів, здійснення контролю з боку громадськості.
 
 
ЗАВДАННЯ ПРОГРАМИ
 
Основними завданнями Програми є:
  • забезпечення якісного й збалансованого харчування;
  • забезпечення відповідності енергетичної цінності раціону харчування     енергозатратам організму дитини;
  • оснащення закладів  освіти енергозберігаючим технологічним, холодильним устаткуванням з урахуванням демонтажу застарілого обладнання, ремонту електромережі, водогону й каналізації, заміни вентиляції;
  • придбання інвентаря для харчоблоків, необхідної кількості посуду для приготування їжі й харчування дітей;
  • придбання меблів для обідніх залів і харчоблоків, удосконалення естетичного оформлення обідніх залів;
  • забезпечення загальноосвітніх шкіл кваліфікованими кухарями.
 
 
ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМИ
 
  • поліпшення якості  харчування, забезпечення його безпеки, збалансованості;
  • поліпшення показників здоров'я учнів  загальноосвітніх шкіл, створення сприятливих умов для його збереження й зміцнення, нормального росту й розвитку учнів;
  • сприяння формуванню в учнів  культури харчування й почуття відповідальності за своє здоров'я;
  • забезпечення в  їдальнях і на харчоблоках умов, що відповідають санітарно-епідеміологічним вимогам і нормам, удосконалення естетичного  оформлення обідніх залів;
  • покращення матеріально-технічної бази харчоблоків, оснащення  сучасним технологічним  і  холодильним  устаткуванням, інвентарем відповідно до сучасних вимог технології харчового виробництва;
  • 100% охоплення учнів 1-11 класів гарячим харчуванням, що дасть можливість одержати суттєвий корисний соціальний та економічний ефект.
 
 
ОБСЯГИ ТА ДЖЕРЕЛА ФІНАНСУВАННЯ
 
Фінансування заходів, визначених Програмою, здійснюватиметься відповідно до законодавства як за рахунок коштів місцевого бюджету в межах обсягу фінансування освітньої галузі, так і за рахунок спонсорських та благодійних надходжень, інших джерел, не заборонених чинним законодавством.
Обсяги фінансування Програми можуть щорічно уточнюватися при ухваленні рішення про місцевий бюджет.
Джерела фінансування Обсяг фінансу-вання
(тис. грн.)
у тому числі за роками:
2017 2018 2019 2020 2021
Місцевий
бюджет
10415,00 1730,00 1935,00 2085,00 2240,00 2425,00
Позабюджетні кошти 5295,0 920,00   975,00   1035,00   1130,00 1235,00  
Усього: 15710,00 2650,00 2910,00 3120,00 3370,00 3660,00
 
 
 
СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ТА КОНТРОЛЮ ЗА ХОДОМ
 ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ
 
  1. Програма виконується шляхом здійснення її заходів і завдань виконавцями, передбаченими Програмою.
  2. Безпосередній контроль за виконанням заходів і завдань Програми здійснює відділ освіти райдержадміністрації - відповідальний виконавець.
  3. Зовнішній контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів здійснюють спеціально уповноважені органи державної влади відповідно до законодавчих та нормативно-правових актів України.
  4. Відділ освіти райдержадміністрації, відповідальний виконавець Програми, раз на рік до 1 січня подає постійній комісії районної ради з питань освіти, культури, духовного відродження, роботи з молоддю, спорту і туризму, соціального захисту населення, зайнятості, роботи з ветеранами, охорони здоров’я, материнства і дитинства, захисту прав споживачів узагальнену інформацію про стан та результати її виконання.
  5. Відділ освіти райдержадміністрації, відповідальний виконавець Програми, щорічно здійснює обґрунтовану оцінку результатів виконання Програми та при потребі розробляє пропозиції щодо доцільності продовження тих чи інших заходів, включення додаткових заходів і завдань, уточнення показників, обсягів і джерел фінансування, переліку виконавців, строків виконання Програми та окремих заходів тощо.
 
Завдання  і  заходи з виконання  Районної  програми поліпшення організації харчування учнів 1-11 класів
загальноосвітніх навчальних закладів Мурованокуриловецького району на 2017-2021 роки
 

з/п
 
Найменування  заходу
Виконавець Термін
виконання
Джерела фінансування
(державний,
місцевий бюджет, інші)
Пропонований обсяг
фінансу-
вання
(тис. грн.)
у тому числі за роками:
2017 2018 2019 2020 2021
1. Проводити зміцнення матеріально-технічної бази шкільних їдалень, харчоблоків Відділ освіти райдерж-адміністрації, керівники ЗНЗ Щорічно Місцевий бюджет, позабюджетні
кошти
 
230,0
 
30,0
 
40,0
 
50,0
 
50,0
 
60,0
2. Забезпечувати  доставку продовольчої сировини та харчових продуктів  до навчальних закладів Відділ освіти райдерж- адміністрації Постійно За рахунок коштів постачальника  
 
-
 
 
-
 
 
-
 
 
-
 
 
-
 
 
-
3. Проводити  контроль  за організацією  харчування дітей та виконання норм харчування Держпрод-споживслужба, відділ освіти райдерж-адміністрації, керівники навчальних закладів Постійно  
-
 
 
-
 
-
 
-
 
-
 
-
 
-
4. Забезпечити умови для дотримання дітьми правил особистої  гігієни Керівники навчальних закладів Постійно  
-
 
-
 
-
 
-
 
-
 
-
 
-
5. При організації харчування дотримуватись вимог щодо необхідного набору продуктів, при необхідності проводити їх рівноцінну заміну Керівники навчальних закладів Постійно  
 
-
 
 
-
 
 
-
 
 
-
 
 
-
 
 
-
 
 
-
6. Забезпечувати  100% охоплення учнів 1-4 класів та дітей пільгових категорій гарячим харчуванням Керівники навчальних закладів Впродовж навчального року Місцевий бюджет, позабюджетні кошти  
12150,0
2100,0 2250,0 2400,0 2600,0 2800,0
7. Розрахунки за спожиту електроенергію, водопостачання, водовідведення та оплату праці кухарів  при приготуванні їжі для учнів 1-11 класів здійснювати за рахунок  бюджетних коштів Відділ освіти райдержадміністрації Постійно Місцевий бюджет  
3330,0
 
520,0
620,0 670,0 720,0 800,0
8. Облік  позабюджетних коштів здійснювати через бухгалтерію відділу освіти райдержадміністрації Керівники навчальних закладів Постійно  
 
-
 
 
-
 
 
-
 
 
-
 
 
-
 
 
-
 
 
-
9. Забезпечувати облік дітей пільгових категорій та подачу відповідних списків у відділ освіти райдержадміністрації Керівники навчальних закладів Щомісяця  
-
 
-
 
-
 
-
 
-
 
-
 
-
  Всього:       15710,0 2650,0 2910,0 3120,0 3370,0 3660,0
 
 
 
 
   Керуюча справами виконавчого апарату районної ради                                                                                             Т. Покалюк